Historien bag sporten

Sportens oprinder fra Nordamerika. Det er egentlig en udløber af det brugsarbejde flere hunde blev brugt til. Nemlig at trække en slæde efter sig med enten personer eller gods. 
Weightpulling blev til en sport, hvor hundene skal trække en slæde eller vogn iført en speciel sele. Selen er konstrueret på sådan en måde, at vægten bliver fordelt optimalt, så der ikke forekommer skader. Slæden eller vognen kan kører på forskellige underlag såsom grusmel, tæppe, græs eller sne. Under de regler DWK arbejder med trækkes denne vogn 5 meter. 
Hundene er delt op i klasser efter hundenes vægt.
Dansk Weightpull Klub er medlem af foreningen EWPL ( European Weight Pull League ), hvor også FWPA ( Finnish Weightpulling Association ), Norwegian Weight Pull Club (NWPC) og Swedish Working Bulldog Association (SWBA) 
Der bliver hver år holdt nationale shows og et internationalt show. 


 

Lad os begynde med

Dansk Weightpull klub trænes der efter EWPL regler. Et regelsæt, der sætter hundens trivsel i fokus. Vi træner kun med positiv tilgang til hunden, på hundens præmisser og det er på ingen måde tilladt, at råbe, skrige eller have hård kontakt til hunden. Dette vil føre til øjeblikkelig bortvisning fra klubben.

ALLE sunde og raske hunde, uanset race, alder og størrelse, kan dyrke sporten Weightpull. Klubben består af aktive hundeejere (handlere) mellem 13 og 60 år og er man under 18 år kræver det en godkændelse af forældre/værge.

Det er vigtigt, at man som hundeejer husker; at tilpasse træningen til den enkelte hunds alder, fysiske tilstand og formåen. Altid huske, at træningen skal være positiv, så hunden syntes det er sjovt at deltage. Det er vigtigt, at man sætter hundens helbred i fokus, så den på ingen måder lider overlast. Dette gør sig gældende, uanset, om man ønsker at deltage på hyggeplan eller på konkurrenceplan.

Det er sundt for en hund at træne Weightpull, hvorved den får en god muskelmasse, der er med til, at beskytte både knogler og led. Og det er netop derfor, at der er flere dyrlæger, der anbefaler sporten.

Det tager lang tid, at træne en Weightpull hund op. Og det er vigtigt, at træningen foregår i et sådan tempo, at både hund og ejer kan følge med. Få man først indøvet en fejl, er det utrolig svært at rette op på igen.

Weightpulltræning er både god socialisering og miljøtræning for hunden, da den vil møde både andre hunde, mennesker og omgivelser.

Den spæde start

Weightpull træning kan starte fra hunden er ca 8 uger gammel, der trænes seletilvænning, kontaktøvelser og lydighed, dette foregår frem til hunden er ca 8 måneder. Der må på ingen måder trænes nogen former for led eller muskelbelastende arbejde i denne periode.

Vi bygger på

Når hunden er ca. 8 måneder, forsættes det gode arbejde og man kan nu, med forsigtighed, begynde at lade hunden trække små lette træk med kæder og vogn. Det er også på nuværende tidspunkt, man begynder at vænne hunden til konkurrencer.

Fremadrettet

Nu er hunden 18 måneder gammel, den er i god form og muskelsætning. Nu har både hund og ejer fået indøvet kommandoer, teknik og lydighed og hunden ved præcis, hvad der forlanges af den. Det er nu den egentlige træning starter. Nu må hunden stille til konkurrencer, hvis man har et ønske om dette.

Træning

Som en del af træningen, går man drag med sin hund 1-2 gange om ugen. Man ifører sin hund selen og binder en snor efter med kæder. Dette er for at opbygge muskulaturen på hunden, hvilket svarer til, at man går i træningscenter. Gåturene er mellem 2 og 3 km lange og aldrig på asfalt. Det er vigtigt, at kædernes vægt tilpasses hunden og hunden ikke bliver overbelastet.

Udstyr

For ikke at skade hunden, er det vigtigt, at man investerer i den rigtige sele, der er tilpasset hunden og sporten. Det vil være nødvendigt, at skifte selen ud efterhånden som hunden vokser til, men husk, det er lige så vigtigt, at hunden passer sin sele, som du passer dine sko. Du skal også bruge kæder.

Hvis du har fået lyst til at dyrke hundesporten Weightpull eller er du bare blevet nysgerrig på hvad vi laver. Så kan vi varmt anbefale, at man besøger en af vores lokale klubber.

Husk, din hund skal være vaccineret og er den hvalp, skal den være minimum 12 uger, før den må komme på besøg hos os.